Viden om ure - en lille ordbog


Analog klocka
Når det gælder ure betyder analog visning, at uret viser tiden ved hjælp af visere. Modsætningen til analog visning er digital visning, hvor tiden vises på et LCD-display.

Alarm
Et ur med alarm har en form for påmindelsesfunktion.

Antirefleksbehandling
Urets glas er ofte antirefleksbehandlet. Rent praktisk betyder det at du faktisk kan se hvad klokken er selv om solen skinner.

ATM
ATM står for atmosfærens overtryk. Når et ur sænkes ned i vand, opstår der et tryk. Et ATM svarer til omtrent 10 meter. For at kunne bade med et ur, anbefales det, at det kan holde til 10 ATM, hvilket er omtrent lige så meget som 100 meter. Ønsker man at dykke med sit ur, anbefales det, at det kan holde til 20 ATM.

Arabiske tegn
Det var arabiske købmænd der i middelalderen introducerede de cifre, som vi i dag bruger i den vestlige verden. De kaldes derfor for arabiske tegn (0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9).

Bagkasse
Bagkasse er bagsiden af urkassen og fås med skrue- eller tryklukning. Bagstykket på eksklusive ure har ofte en kunstnerisk udformning. Det kan have inskriptioner eller være transparent. Et transparent bagstykke fungerer som et vindue ind til uret og viser således urværket.

Bagudvendt display
Et bagudvendt display viser tiden lineært i stedet for, som de fleste analoge ure gør, cirkulært.

Batteri
Se kvarts.

Batteriindikator
Et ur med batteriindikator har en funktion der indikerer når batteriet er ved at løbe tør og skal skiftes.

Urkasse
Urkassen er det skal som selve urværket er monteret i. Den kan være lavet af forskellige materialer som stål, guld, titanium eller platinum.

Bøjlelukning
En bøjlelukning minder om lukningen på et bælte. Bøjlelukingen er en klassisk lukning som oftest bruges til læder- og gummiarmbånd.

Diameter
Diameter på et ur beskriver målet fra ydersiden af urkassen målt mellem tallene tre og ni (eksklusiv kronen).

Eco Drive
Eco Drive er en lysdreven serie fra Citizen. Forenklet betyder teknikken, at et panel frembringer lysenergi, som derefter lagres i et litiumbatteri. Dette bevirker, at batteriet ikke skal skiftes i en overskuelig fremtid..

Evighedskalender
En evighedskalender tager hensyn til måneders længde og skudår. En skuddag lægges til hvert år, som er jævnt deleligt med fire. Imidlertid er der en undtagelse, når året er deleligt med 100, men ikke 400. Dette betyder at f.eks. 2100, 2200, 2300 og 2500 ikke er skudår, selv om de er jævnt delelige med fire. Kun de mest avancerede ure med evighedskalender tager hensyn til disse undtagelser. .

Glad ur
Når et ur viser ti minutter over ti alternativt ti minutter i to, plejer man at sige, at uret smiler. Ure, der fotograferes i markedsføringssammenhæng, plejer at blive fotograferet, når de er glade.

Glas
Glasset i armbåndsure fås i to hovedvarianter; safir og plexi. De fleste eksklusive ure, der produceres i dag, har safirglas. Safirglasset er meget ridsefast. Plexi har imidlertid den fordel, at det ikke splintres, når det går i stykker.

GMT
GMT, Greenwich Mean Time, er en tidszone, der defineres at sammenligne med UTC (Coordinated Universal Time). UTC er basis for civile tidsangivelser og holder en meget høj præcision ved hjælp af et atomur. Når man taler om ure betyder GMT, at uret har støtte fra to tidszoner.

Guilloche
Guilloche er en dekoration, som normalt anvendes til udsmykning af urskiver. Når en ægte guilloche fremstilles, anvendes et værktøj til at skære et mønster ind i urskiven. Det er en dyr proces, derfor stempler de fleste producenter mønstret ind i stedet. Breguet er et af de få virksomheder, som stadig skærer guilloche-mønster i alle deres ure.

Gangreserve
Gangreserven er den tid et ur går efter, at det er blevet trukket op (alternativt kinetisk opladet). Kvartsure har en gangtid, som varer tiden mellem batteriskift. En del ure har et display, der viser, hvor stor gangreserve, der er tilbage.

Gangreserveindikator
Nogle ure har en display som viser hvor meget gangreserve der findes tilbage. Dette display kaldes derfor gangreserveindikator

Hesalit
En type plexi, som Omega bruger som glas i en del af deres ure. Hesalit har, som andre plexiglas, den fordel, at det ikke splintres ved knusning og er derfor blevet brugt i ure til rumrejser.

Horn
Horn er de fire metalstykker, der fæstner armbåndet ved urkassen.

Højde
Urets højde måles fra undersiden til ovensiden af urkassen.

Indeksmarkering
Indeksmarkeringerne viser timerne på urskiven. De ses normalt som streget, punkter, arabiske tal, romerske tal eller diamanter.

Juvel
For at minimere friktion og give højere gangnøjagtighed anvendes juveler som lejer i gangsystemet på et ur. Juveler fremstilles på samme måde som safirglas (hvilket ofte anvendes som glas i et ur). Når et urværk har mange juveler, tyder det ofte på god kvalitet.

Kaliber
Kaliber refererer til selve urværket og dets bevægelse. En avanceret kaliber kan drive flere komplikationer såsom kronograf, evighedskalender og minutrepetition. Indirekte er det også kaliberen, der afgør, hvor lang gangreserve uret har.

Keramik
Keramik bliver mere og mere udbredt som materiale i ure. Det er meget holdbart og ridsebestandigt. Materialet har også den fordel at det beholder sin farve og glans over tid.

Komplikation
Et ur, som har ekstra funktioner såsom kronograf, evighedskalender, etc. har komplikationer. Et ur med mange sådanne komplikationer (ekstra funktioner) kaldes "grande complication".

Krone
Kronen er den knap, der bruges til at stille tiden med, samt til at trække uret op. Den er normalt placeret ved kl. tre på uret.

Kronograf
Kronograf er en komplikation, der anvendes til at måle tidsintervaller.

Kronometer
Et kronometer er et ur, der har gennemgået præcisionstests ved et uafhængigt institut. Hvis uret bliver godkendt, udfærdiges et Contrôle Officiel Suisse des Chronomètres (C.O.S.C) certifikat. Rolex var det mærke som i 2006 havde fremstillet flest kronometre.

Mekanisk ur
Et ur der betegnes som mekanisk er blevet kontrolleret i 16 døgn og ved fem forskellige positioner. Et mekanisk ur må ikke tabe mere end 4 sekunder per døgn og ikke sætte farten op med mere end 6 sekunder.

Kvartsur
Kvartsure bliver kontrolleret i elve døgn, i tre forskellige temperaturer og ved en position. Et kvartsur skal være 10 gange mere præcist end et konventionelt kvartsur. Et kvartsur må ikke tabe mere end 0,2 sekunder per døgn og ikke sætte farten op med mere end 0,2 sekunder.

Hvis uret godkendes får det et Contrôle Officiel Suisse des Chronomètres (C.O.S.C)-certifikat.

Kvarts
Kvarts er en bjergkrystal, som i urindustrien anvendes således, at den sættes i svingning af et kredsløb. I dag anvender man syntetiske krystaller, som efter slibning kan holde en meget konstant frekvens. Kvartsure går ofte meget præcist.

Begrænset udgave (Limited edition)
Ure der kun fremstilles i en begrænset mængde beskrives med limited edition. Disse ure er ofte svære at få fat i.

Mekanisk, Automatisk
I et automatisk ur trækkes fjederen op med hjælp af en rotor. Energien som rotoren bruger for at bevæge sig kommer fra den kinetiske energi som personen som bærer uret skaber. Hvis personen lægger uret fra sig holder den opsamlede energi (gangreserven) uret i gang. Gangreserven varer normalt et til tre døgn.

Mekanisk, Håndoptrukket
Et mekanisk ur trækkes op manuelt. Den opsamlede energi(gangreserven)varer normalt et til tre døgn.

Minutrepetition
Minutrepetition er en af de mest avancerede komplikationer der findes. Den udløser et ringeværk på bestemte tidspunkter.

Månefase
Et ur har en månefasekomplikation, når det viser månens kalender på urskiven.

PVD
PVD (Physical Vapour Deposition) er en type overfladebehandling. Det giver en overflade der er slidstærk og har lav friktion. Ure der er PVD-behandlet er normalt fremstillet i stål eller titanium.

MOP
MOP (Mother of Pearl, sv. perlemor) kaldes også Nacre og er et organisk kompositmateriale. Materialet bruges somme tider ved fremstilling af urskiver. Tissot var det første mærke, der fremstillede et ur helt i Mother of Pearl. .

Rattrapante
Rattrapante er en avanceret komplikation, der består af en anden sekundviser, som bevæger sig uafhængig af den første. Kronografer med rattrapante bevirker, at man kan måle flere tider samtidigt.

Krans
Krans eller bezel er den metalramme, som urets glas er fastsat i urkassen med. Den kan være både være fast og drejbar i en eller begge retninger.

Romerske tal
Et ur har markeringer med streger, arabiske tal eller romerske tal. De romerske tal på uret er I, II, III, IIII, V, VI, VII, VIII, IX, X, XI, XII.

Skeletur
Et skeletur har en transparent bagstykke samt urskive. Dette bevirker, at man kan se gennem uret. Disse ure er ofte meget kunstnerisk udformet.

Skruekrone
Skruekroner bruges ofte på dykkerure. Kronen skrues i bund så vand ikke kan komme ind i uret.

Sikkerhedsventil, Helium
En ventil som beskytter dykkerure fra overtryk ved dybhavsdykning.

Takometer
Et takometer er en skala til at måle hastigheder med. Takometeret konverterer sekunder (maksimalt 60) til kilometer i timen. For at kunne bruge takometeret skal en referencestrækning være tilgængelig.

Transparent bagkasse
Et ur med transparent bagkasse har også glas på undersiden. På denne måde kan man se urværket som ved denne type ure ofte er smukt designede.

Tritium
Tritium er en svagt radioaktiv farve, der bruges til at gøre f.eks. indeksmarkeringer og visere selvlysende. Tritium anvendes i så ringe mængde, at det ikke er farligt. Alle ure der indeholder tritium, skal imidlertid tid mærkes med et T. Dette T er på sådanne ure synlige i nærheden af urets kl. seks.

Tourbillon
Tourbillon blev opfundet af Louis Breguet i 1801. Den benytter en roterende platform til at kompensere for vertikale positionsfejl (forstyrrelse af gravitation). Komplikationen er på mode i dag og fremstilles i forskellige varianter af blandt andet Jaeger-LeCoultre.

Vandbeskyttelse
Dit urs vandtæthed påvirkes af tid, varme, slitage og ydre faktorer. Selv om et vandtæt ur tåler at du tager brusebad med den på eller vasker op med den på, er det ikke noget vi anbefaler dig at gøre. Sæbe, shampoo og parfume kan ødelægge pakningerne. Hvis du har badet i saltvand er det vigtigt at du skyller uret i ferskvand bagefter. Brug heller ikke knapper når uret er under vand, og sørg for at kronen med gevind er ordentligt skruet fast.

Normalt skriver producenten hvor stort vandtryk dit ur kan tåle. Det beskrives i meter (m) eller atmosfærer (atm). 1 atm svarer til 10 m. Vær dog opmærksom på atproducenternes betegnelser som f.eks. "water resistant" og "water proof" ikke altid stemmer overens med nationel praxis. Vær også opmærksom på at disse tal ikke siger noget om hvor dybt du kan dykke med dit ur.

For at et ur skal være muligt at bade med kræves det, at det skal kunne holde til mindst 100 meter (10 ATM). Ved dykning kræves det, at det holder til mindst 200 meter (20 ATM). Det anbefales dog, at man lader en urmager efterse uret før hver badesæson. 20 ATMs vandbeskyttelse hjælper ikke, hvis uret har tørre pakninger eller et sprækket glas. Bell & Ross's Hydromax har rekorden, når det gælder vandtryk. Den klarer kompression ned til 11.100 meters dybde, hvilket er dybere end noget hav på jorden..

Vibration
Pendulet eller et andet svingelement i dit ur bliver begrænset på af to punkter. Pendulet svinger normalt mellem fem og seks gange per sekund (18000-21600 gange per time). Et ur som har en høj svingfrekvens (vibration) kan have svingninger på op til 10 per sekund (36000 gange per time).

Vægt
Med urets vægt menes den samlede vægt inklusiv armbånd og lås.

Foldelås
Foldelåsen blev formentlig opfundet af Cartier. Det består af to eller flere metalstrips som er formet efter håndleddet. Klik her for at se et eksempel på et Tag Heuer-ur med en foldelås.

Venstreplaceret krone
Nogle ure har kronen placeret på venstre side (ved kl. 9 i stedet for til højre( ved kl. 3).

Generelle oplysninger

Juridisk navn: Scandinavian Luxury AB
Svensk CVR-nr.: 556721617001
Dansk momsnummer: SE12638027
Adresse: GÖTGATAN 19, 116 46 Stockholm, SWEDEN
Tlf. 70 14 54 24
E-mail: support@urvaerket.dk